Моята CircuitLab "торба с трикове"


Аз съм "изобретател по душа"; затова, след като започнах да работя със симулатора CircuitLab, веднага започнах да измислям разни хитри трикове, които с него стават много по-лесно, отколкото в реалността. Ето някои от тях:
  • Постъпкови "построителни сценарии". Правя ги много лесно, "отзад напред". Започвам с последната, най-сложна схема, и постепенно премахвам елементите от нея; така стигам до първата, най-проста схема. Едно мое хрумване е да ограждам схемите със сива рамка с еднакъв размер. Така се получават еднакви размери на елементите (мащаб) и те са начертани на едно и също място (важно за постъпковите сценарии). Това представяне е специфично за мен (нещо като "воден знак"), по него ме разпознават. Примери на тази техника можете да видите в схемите по-долу.
  • Ръчно-управлявани експерименти - "човек - транзистор", "човек - операционен усилвател" и т.н., където действаме като активни електронни устройства. Ето например схемата на един повторител на напрежение, реализирана с ръчно-управляван операционен усилвател (потенциометър, задвижван от нас), която съм поместил в отговора си на въпроса Non-inverting op-amp в StackExchange.
  • Настройване на стойностите на устройството, за да получим желаните резултати (решаване чрез отгатване).
  • Обобщени елементи - изтривам конкретните наименования в полето "параметри", защото те не са необходими в тези концептуални схеми.
  • Използване на „идеални диоди“ с желано напрежение в права посока вместо реални диоди, светодиоди, ценерови диоди и др.
  • Концептуален ("идеален") транзистор - напреженово-управляван токов източник (VCCS) или преобразувател напрежение-ток.
  • Донастройване с "човешка" обратна връзка - отваряме прозореца с параметри в CircuitLab и коригираме стойността на параметъра, като гледаме показанията под мишката или инструментите.
  • Умишлено влошаване на усъройствата - задаване на малко съпротивление на волтметър или голямо съпротивление на амперметър, вътрешно съпротивление на източник, диод и др. По този начин измервателните уреди могат да играят ролята на товар (резистори). Опростява се схемата и се пести място; разбира се влиянието на съпротивлението. Крайно опростен пример - източник (на напрежение или ток), волтметър или амперметър. Отстраняват се "напрежителните конфликти".
  • Умишлено намалено усилване на операционния усилвател (до 1), за да се види ролята на усилването.
(В процес на създаване)













Comments