В търсене на интересни експерименти за третото упражнение...

Първото лабораторно упражнение по ППЕ с ИТИ още не е свършило... второто не е започнало... а аз започнах нетърпеливо да мисля какви по-интересни експерименти да измисля за третото... И понеже там ще използваме за първи път така наречения (неправилно) "потенциометър" (за да снемаме волт-амперни характеристики на диоди), аз си припомних какви необичайни и интересни експерименти правихме в лабораторията през 2008 г., със студентите от КСИ, по дисциплината СКЕ. Нещо повече, ние ги отразихме в електронната книга Circuit Idea в Wikibooks под формата на една необичайна история за експеримента на Ом...

И така, въодушевен от идеята да събудя човешката любознателност у моите студенти чрез необичайни експерименти, а не чрез скучни лабораторни задания, в неделя вечерта, аз започнах да сглобявам първата "опитна постановка" върху малката стъклена масичка в кабинета ми. Нямах време да махна излишните предмети, които прозират през стъклото... но това пък създава някакво чувство на автентичност:-) Е, надявам се, че ако повторим тези експерименти в лабораторията, вие ще аранжирате по-добре опитната постановка...

Воден потенциометър със сонда като плъзгач

Спомням си, че тогава бяхме говорили с вашите колеги за водните реостати (регулируеми съпротивлениея), които широко са се използвали за регулиране на осветлението, например в театрите... но по една или друга причина, не успяхме да направим такива експерименти (може би не ни достигна смелост да разливаме вода по масите?) Сега обаче аз бях твърдо решен да направя нещо даже по-сложно - представете си, потенциометър:-)

За мое щастие, бях запазил едни прозрачни опаковки с голяма площ и малка дебелина... точно за целта. Напълних внимателно една такава плитка "ваничка", защипах я от двете страни с широки метални щипки, и подадох към тях безопасно напрежение 12 V от един адаптор (не се вижда на филма). Не сипах сол във водата, защото исках да проверя дали поне малко е проводима. Свързах с едно "крокодилче" черната сонда на волтметъра към масата, потопих червената сонда във водата и започнах да я движа. Ето и резултата, който може да коментирате под поста:


Воден потенциометър с... пръст като плъзгач:-)

След това ми хрумна "гениалната" идея да използвам тялото си като "проводник", а пръста си като "плъзгач" на потенциометъра:-) За целта първо измерих моето съпротивление, а след това и входното съпротивление на волтметъра и резултатите (?) ме окуражиха. За по-добър контакт, стиснах червената сонда в уста и смело потопих пръста си във водата. Еврика! Получи се почти същия резултат... само с малка разлика (Защо?)


И накрая един въпрос за "водните" потенциометри: Какво би станало ако сипем щипка сол във водата? Какво би ни накарало да го направим?

Графитен потенциометър, нарисуван върху хартия

С вашите колеги от КСИ изследвахме през 2008 г., графитен потенциометър, като разглобихме един молив, извадихме му графита и го използвахме като съпротивителен слой. Още тогава се зароди идеята да правим потенциометри, резистори и схеми върху хартия, като ги рисуваме с мек молив. Но може би нямахме толкова добри волтметри (какво означава това?) за да ги изследваме. Сега обаче моментът беше дошъл:


Извинявам се за несръчната операторска работа, но трябваше да държа телефона с едната си ръка, да движа сондата на уреда с другата...
......

Намислил съм да експериментирам с още по-необичайни "съпротивителни материали"... и с всичко това искам да ви покажа колко проста е идеята на това легендарно устройство от 19-ти век, неправилно наречено потенциометър (Защо?) 

Е, след това правих и други атрактивни експерименти... но няма да ги споделя тук, защото те  са опасни и изискват повече (житейски) опит... Когато завършите университета, може да ми се обадите, за да ви ги разкажа:-)

До следващото упражнение,

К. М.

Comments