Тайната на изобретението: Инструментите на изобретателя

Ето и четвъртата статия от поредицата Тайната на изобретението, публикувана в популярното българско списание "Млад конструктор" през 1984 г. В нея съм разгледал набора от "инструменти", които изобретателят използва при решаване на изобретателски задачи.

Инструментите на изобретателя

След като се запознахме с най-общите принципи, формиращи изобретателски поглед:

  • подтискане на критиката и самокритиката
  • образно мислене
  • използване на аналогии
  • използване на случайността

нека разгледаме някои конкретни методи за генериране на нови идеи, като се ограничим с най-универсалните от тях (те са предложени е от съветския изобретател Хенрих Алтшулер).

1. МЕТОД НА РАЗДРОБЯВАНЕТО

Светът е непрекъснат по своята природа, но за да го опознае, човекът го дели на отделни блокове. Това са различните предмети, "тухлите", от които е изграден светът. За да ги различаваме един от друг, предметите получават имена и от този момент "застиват", стават неизменни. Ако преодолеем инерцията на мисленето си и продължим да раздробяваме предмета, можем да получим нов, положителен ефект.

Например кораб, разделен с водонепроницаеми прегради на голям брой клетки, е практически непотопяем. Автомобилна гума, състояща се от няколко независими една от друга секции, е "непробиваема". Транспортно средство, разделено на отделни части, свързани подвижно една с друга, е гъвкаво и маневрено (влак, камион с ремарке и др.).  Оптическа неща, раздробена на много отделни лещички, усилва многократно зрението на почти слепи хора (между другото, това е един от патентите на природата - т.нар. "фасетъчни очи", каквито притежават например пчелите). Идеята да се "раздроби" оптическото изображение в пространството и времето е довела до създаването на фототелеграфа и телевизията.

Раздробяването може да продължава до безкрайност и това показва неизчерпаемите възможности на метода. Обърнете обаче внимание на факта, че изобретения има само, ако в резултат на раздробяването се получи нов положителен ефект, както в примерите с кораба и гумата се получава висока надежност.

2. МЕТОД НА ОБЕДИНЯВАНЕТО

Това е един от най-елементарните методи за генериране на нови идеи, благодарение на който са се родили велики изобретения. Такива са например параходът (парна машина + кораб), автомобилът (двигател с вътрешно горене + кола), динамитът (нитроглицерин + поресто вещество) и много други. Обединяването може да включва различни комбинации - "старо + старо", "старо + ново", "ново + ново".

Почти всички изобретения в областта на електронната схемотехника се създават чрез обединяване по комбинацията "старо + старо". И наистина електронните елементи (транзистори, резистори, кондензатори и др.) са отдавна известни, но от обединяването им може да се "роди" схема, която е изобретение.

И при този метод, за да има изобретение, трябва да се получи нов, положителен ефект, който не може да се разложи на части, съответстващи на отделните елементи. Освен това, новият ефект трябва да превишава сумата от отделните ефекти. Или, казано с други думи, крайният ефект трябва да бъде неочакван. Именно по това изобретяването се различава от конструирането. Задачата, начинът за решаването ѝ и крайната цел на конструирането са в общи линии известни предварително, а при изобретяването единствено известна е задачата. Следователно, измененията на изходното решение при конструирането са количествени, а при изобретяването - качествени.

3. МЕТОД НА ПЕРИОДИЧНОТО (ИМПУЛСНОТО) РЕШЕНИЕ

Изключително плодоносен метод за решаване на изобретателски задачи, който намира приложение във всички области на техниката. Възможни са следните му варианти:

а) ако обектът е с непрекъснато действие, се преминава към прекъснато импулсно действие.

Кой не е виждал ослепителния блясък на фотосветкавицата? А задавали ли сте си въпроса защо тя не свети постоянно, а само в продължение на хилядни от секундата?

Фотосветкавицата съдържа кондензатор, включен паралелно на импулсна газоразрядна лампа, който се зарежда до напрежение, по-ниско от напрежението ѝ на запалване. С помощта на кратък управляващ импулс лампата се "запалва" и кондензаторът се разрежда през нея - получава се светлинен импулс с голяма интензивност. Процесът може да се раздели на два етапа: продължителна пауза (в кондензатора се натрупва голямо количество енергия) и кратък импулс (енергията се освобождава). Каква е ползата от всичко това?

Предимството на фотосветкавицата е, че за получаване на един и същ ефект (осветяване на фотографирания обект) тя консумира няколко вата електрическа мощност, а осветителната лампа с нажежаема жичка - няколко киловата. Това позволява фотосветкавицата да се захранва с батерии, което пък ѝ осигурява малки размери и тегло.

б) ако обектът е с периодична импулсно действие, да се използват паузите между импулсите за извършване на друго действие.

Този метод е реализиран например в радиолокационните станции. Предавателят излъчваа периодично импулсни сигнали, в паузите между които се измерва разстоянието от него до обекта.

Методът намира широко приложение в изчислителната техника. Сърцето на електронноизчислителната машина (процесорът) има многократно по-голямо бързо действие от едно входно-изходно устройство (например перфокарно четящо устройство). За да не бездейства, в паузата между две последователни прочитания на перфокарти, процесът се натоварва с решаването на някаква друга програма.

4. МЕТОД ОБРЪЩАНЕ НА ВРЕДАТА В ПОЛЗА

Почти всеки е чувал досадното пищене на високоговорителите по време на концерт - т.нар. микрофония. Тя се дължи на акустическата обратна връзка, която се затваря през въздушната среда между микрофона и високоговорителя, включени съответно към входа и изхода на един усилвател. На това е явлияние е лепнат етикетът "вредно" и специалистите всячески се стремят да го избягнат. Благодарение на него обаче е възможно да се направи много проста и ефикасна алармена система. За целта микрофонът се поставя в охраняването помещение, а високоговорителят - извън него. При отваряне на врата, прозорец или въобще при образуване на произволен отвор в стената на помещението, от високоговорителя се разнася характерният звук на микрофонията.

Много изобретения са направени благодарение на факта, че на даден "отрицателен" ефект може да се намери полезно приложение. И тук "твърдата" класификация на явленията пречи за генерирането на нови идеи. Явленията са вредни не въобще, а по отношение на нещо. Вредното в една област може да се окаже полезно в друга област и обратно. За да се установи това обаче, са необходими широка общотехническа култура и изобретателски поглед. Оттук следва изводът, че изобретателят не трябва да бъде тесен специалист, а да разбира от всичко. Това ще му позволи лесно да се прехвърля от една област в друга, като намира подходящи приложения на забелязаните от него полезни и вредни явления.

5. МЕТОД НА ДИНАМИЧНОСТТА

Същността му се състои в това, че характеристиките на обекта се изменят непрекъснато и са оптимални във всеки момент. Какво ще рече това?

Да вземем например един маховичен двигател, който се използва в големите металообработващи машини (преси, щанци, гилотини и др.). Към маховика на такъв двигател се поставят противоречиви изисквания. От една страна, той трябва да е възможно по-масивен, за да натрупва голямо количество кинетична енергия, но, от друга страна, това затруднява пускането и ускоряването на двигателя. Налице е явно техническо противоречие, което се решава с т.нар. маховик с променлив инерционен момент. Той представлява голямо чугунено колело с кухи специ, в които е поставено бутало, движещо се по дължината им, а свободното пространство е запълнено с живак.

При пускане на двигатели живакът се намира близко до центъра, и инертността на маховика е малка. С увеличаване на оборотите, живакът се изтласква към периферията (под действието на центробежните сили) и инертността на маховика расте. С други думи, обектът се приспособява към условията на околната среда.

Автоматичните предпазни колани в леките автомобили също действат съобразно метода на динамичността. При нормална обстановка те са свободни и не ограничават движенията на пътниците. При аварийна ситуация (рязко спиране) те се застопоряват от просто инерционно устройство и не позволяват на пътуващите да "излетят" напред.

(следва продължение)

Инж. Кирил Мечков

Тайната на изобретението

Опитай се да изобретиш! (мотивираме читателя да стане изобретател)
От къде да започнем (поставяме проблема и чакаме решението)
В царството на случайността (стимулираме възникването на нови идеи чрез използване на случайността)
Инструментите на изобретателя (разглеждаме набора от "инструменти" за решаване на изобретателски задачи)
Разширяваме инструментариума (разглеждаме още "инструменти“, използвани от изобретателите при решаване на творчески задачи)
"Кристализация" на идеята (разглеждаме момента, непосредствено след появата на новата идея)
Изобретателството в действие

Уеб ресурси

The Inventor's Tools  (Circuit Idea wikibook)

Comments