Имейл до 48-ма и 49-та група, ИТИ, 2-ри курс

Тема: Ресурси за лабораторните упражнения по ППЕ и други...

Здравейте колеги,

През миналия семестър осъществихме интересни упражнения по дисциплината "Електротехника". На тях често ви споменавах, че ще се видим отново този семестър на лабораторните по ППЕ и следващия семестър на лекциите и лабораторните по "Микропроцесорна техника" (МПТ), на които съм основател през 2015 г., когато беше създадена катедра ИТИ. За съжаление, някои обстоятелства ми попречиха да спазя това мое обещание пред вас. Ето защо, като една малка компенсация, искам да ви предоставя за ползване всички създадени през годините от мен и с помощта на вашите колеги уеб ресурси по тези дисциплини.

Ще започна със списък от линкове към шест продукта, които разработих това лято специално за вас (качил съм ги в удобен за четене вид в моя блог Circuit Stories). Това са оригинални експерименти, в които  схемите се построяват и преизобретяват стъпка по стъпка, вместо да се дават наготово. Така аз разкривам философията на електронните схеми, карам студентите да мислят и да разбират изследваните схеми, и ги уча как става това разбиране. Това съм правил през всичките си години на преподавател в Техническия университет, защото за мен преподаването не е просто работа, а призвание.

Първите два продукта са посветени на двата уникални експеримента, които проведохме с вас миналия семестър на упражненията по "Електротехника". Предполагам, че си спомняте как ги наричахме образно "Идеален" волтметър и "Идеален" амперметър. Някои от вас дори се опитаха, с по-голям или по-малък успех, да развият тези теми като есета. Сега можете да сравните вашите истории с моите тук и да осъзнаете важността на тези идеи, изказани още през 19-ти век:
1. Изследване на компенсационен метод за измерване на напрежение ("идеален” волтметър)
2. Изследване на компенсационен метод за измерване на ток ("идеален“ амперметър)

Следващите два  продукта разработих специално за лабораторните упражнения по ППЕ (които трябваше да имам този семестър с вас). Те са посветени на характериографите - устройства за снемане на волт-амперни характеристики на двуполюсни елементи (диоди) и триполюсни елементи (транзистори). Всъщност, вие вече сте запознати с тях, защото сами си ги сглобихте и използвахте на упражненията по "Електротехника" миналия семестър. Само, че там изследвахте линейни елементи (постоянни, променливи, фото-, термо и др. резистори), а тук трябва да изследвате нелинейни елементи (силициеви, германиеви, Ценерови, тунелни, Шотки, свето- и др. диоди, и транзистори). Понеже тези устройства са изключително полезни и необходими не само за вас, но и за други студенти по света, направих варианти и на английски език:
3. Характериограф за двуполюсни елементи
     - Simple curve tracer for diodes
4. Характериограф за триполюсни елементи
     - Curve tracer for transistors

Докато горните продукти са посветени на изследването на полупроводниковите елементи, следващият е предназначен за изследване на базовите транзисторни усилвателни стъпала (прочутите схеми "общ емитер", "обща база" и "общ колектор"). Може би ще представляват интерес за вас дискусиите ми с известния схемен дизайнер Тони Стюърт под статията ми, поместена в платформата за въпроси и отговори Codidact:
5. Изследване на базови транзисторни усилвателни схеми
     - How do we investigate basic transistor amplifier stages?
     - What is the idea behind the transistor differential amplifier? (Codidact)

Последният продукт излиза извън границите на дисциплината ППЕ и е предназначен повече за дисциплината СКЕ на КСИ (вече закрита), но може би ще представлява интерес за по-любознателните от вас. Той е посветен на базовите усилвателни схеми, реализирани със съвременните компоненти на аналоговата схемотехника - операционните усилватели:
6. Изследване на базови схеми с операционни усилватели
     - Investigating basic op-amp amplifier circuits
     - What is the idea behind the op-amp instrumentation amplifier? (Codidact)

Следващите линкове ви дават представа какво сме правили с вашите колеги от предишните випуски и какво щяхме да правим с вас този семестър на лабораторните упражнения по ППЕ:
ППЕ ИТИ 2021 - Полупроводникови елементи - материали за лабораторните упражнения
Semiconductor lab - Полупроводникови елементи - албум със снимки и филми от лабораторните упражнения (2015 - 2021)
ППЕ ИТИ 2021 - ZOOM - Полупроводникови елементи - видеозаписи от лабораторните упражнения (2021)
ППЕ ИТИ 2020 - ZOOM - Полупроводникови елементи - видеозаписи от лабораторните упражнения (2020)

Също така, съм ви сложил линкове към ресурсите по дисциплината "Микропроцесорна техника" (МПТ), които ще ви дадат представа какво сме правили с вашите колеги от предишните випуски и какво щяхме да правим с вас следващия семестър по тази дисциплина:
МПТ ИТИ 2022 - Микропроцесорна техника - материали за лекциите и лабораторните упражнения
МПТ - Микропроцесорна техника - албум със снимки и филми от лабораторните упражнения в Google Photos (2013 - 2019)
МПТ в лаборатория 1217 - Микропроцесорна техника - албум със снимки и филми в Google Photos (1216)
МПТ ИТИ 2022 - ZOOM - Микропроцесорна техника - видеозаписи от лекциите и лабораторните (2022)
МПТ ИТИ 2021 - ZOOM - Микропроцесорна техника - видеозаписи от лекциите и лабораторните (2021)

И накрая, ако искате да си припомните какво правихме на упражненията по така необходимата за вас "Електротехника за електроници" (то ще ви трябва сега по ППЕ), ето линкове към ресурсите й:
ТЕ ИТИ 2022 - Електротехника - материали за семинарните и лабораторните упражнения
Електротехника ИТИ - Електротехника - албум със снимки и филми от семинарните и лабораторните упражнения (2022)
ТЕ ИТИ 2022 - ZOOM - Електротехника - видеозаписи от семинарните и лабораторните упражнения (2022)

Подробен списък с линкове към уеб ресурсите на водените от мен дисциплини съм поместил в края на моя разказ Нови моменти от работата ми със студентите в условията на онлайн обучение, посветен на вас.

На тези от вас, които се интересуват по-задълбочено от базовите идеи, върху които са изградени схемите, а не само от конкретните схемни решения, препоръчвам да следят постовете в моя блог Circuit Stories и електронната ми книга Circuit Idea в Wikibooks, които редовно качвам. Бих се радвал, ако вземате отношение с коментари под постовете.

Надявам се написаното от мен да ви бъде от полза и аз да съм горд с това, че съм оставил частица от себе си в душите и сърцата ви...

Желая ви успех!

доц. Кирил Мечков


Comments